Despre Maramures

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

Memorialul Sighet se află în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmaţiei, pe strada Corneliu Coposu și este un monument unic, dedicat luptei contra comunismului, care elogiază lupta împotriva puterii, împotriva uitării, lupta victimelor împotriva opresorilor. In anul 1997 se declară ansamblu de interes naţional complexul format din Închisoarea Sighet, Cimitirul Cearda şi terenul aferent, sub denumirea de "Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei Sighet".

Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

Localizat la intrarea în municipiul Sighetu Marmației, pe drumul dinspre Baia Mare, Muzeul Satului Maramuresean se alătura in 1981, Muzeului Etnografic al Maramureșului ca o secţie în aer liber. S-a constituit ca o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească. Muzeul funcţionează ca un complex muzeal cu dominantă etnologică (muzeu cu expunere pavilionară şi muzeul în aer liber) dar şi cu secţii de istorie-arheologie, istoria culturii şi memorialistică, ştiinţele naturii, galerie de artă şi mai multe conservări “in situ” ca puncte muzeale în principalele subzone ale Maramureşulu.

Casa Muzeu Elie Wiesel

Casa Muzeu Elie Wiesel este situata in Sighetu Marmatiei, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, in zona centrului istoric, cuprinzand o impresionanta colectie de fotografii, obiecte de cult, mobilier si alte exponate ale comunitatii evreiesti din Maramures. Cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Ellie Wiesel a pledat atat in trecut, cat si in prezent pentru pace. In prezent Ellie Wiesel este laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Cimitirul Vesel Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța, este inclus in topul cimitirelor unice din lume. Acesta este un altfel de cimitir. Aici totul este vesel, iar moartea este luata să spunem, "peste picior", epitafurile de pe cruci stârnind deseori râsete. In 1935, Stan Ioan Pătraș, pe atunci un sculptor anonim, a cioplit primul epitaf pe o cruce din cimitir. De atunci, au fost adăugate peste 800 de cruci de stejar care păstrează sculptate în lemn poveștile despre viețile săpânțenilor. La 20 km de Sighetul Marmaţiei, trecând prin sate unde înaltele porţi maramureşene păzesc case şi curţi de oameni gospodari, veţi ajunge într-un loc în care morţii „vorbesc” în rime, iar cimitirul este o adevărată veselie.

Mănăstirea Săpânța-Peri

Mănăstirea Sapânța-Peri, așezată pe malul românesc al râului Tisa, în Parcul Dendrologic Livada, în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, a fost construită în amintirea vechii mănăstiri Peri, distrusă în anul 1761 de către trupele generalului austriac Bukow. Este cea mai înaltă biserică de lemn din lume și poartă hramul „Sfântul Arhanghel Mihail”. Crucea poate fi văzută de la mare distanță, inclusiv din Ucraina. Lăcașul de cult din Săpânța face parte din oferta turismului religios românesc, alături de mănăstirile Rohia, Bârsana și Moisei.

Mănăstirea Bârsana

Istoricul acestei manastiri incepe cu o sihastrie, care a existat in Valea Slatinei, in locul numit La Parul Calugarului. Apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde spatiile dumbravilor largi ale Izei se stramteaza, spre localitatea Stramtura. Manastirea Barsana este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu nu numai pentru dreptcredinciosul popor maramuresean cu biserici stravechi si sfinti ierarhi care au pastrat unitatea poporului si a credintei sale apostolice; ci este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru intreg neamul romanesc.

Biserica de lemn din Glod, comuna Strâmtura, județul Maramureș

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” a fost construită în jurul anului 1700. Lăcașul are hramul „Sfântul Nicolae” și figurează pe lista monumentelor istorice. Lăcașul este împodobit cu picturi lucrate în anul 1829 de însuși parohul satului, Tivadar Vasile, al cărui autoportret se păstrează în interiorul altarului și adăpostește icoane pe lemn extrem de valoroase, din veacurile XVII și XVIII, mobilier, cărți, cruci de mână,icoane pe sticlă și alte valori patrimoniale. Satul Glod este situat pe Valea Slătioarei, afluent al râului Iza, între Bârsana și Strâmtura

Biserica „Sf.Cuvioasa Paraschiva” din Poienile Izei, județul Maramureș

Biserica de lemn din Poienile Izei este una din bisericile de lemn din Maramures introduse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999. Cunoscuta si ca biserica de lemn din Poienile Glodului, biserica se afla în Maramuresul istoric si a fost construita în 1632 de obstea satului. Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” din Poienile Izei are un patrimoniu bogat, constând în clopote, icoane, carti si obiecte de cult. Localitatea Poienile Izei este atestata documentar prima data în anul 1430.

Mocanita Valea Vaserului - http://www.cffviseu.ro

Rezerva Acum

Despre Maramures

Descopera Maramuresul Istoric
Maramures

CopyRight © www.cazarepunctpeisighet.ro 2015. Toate drepturile rezervate

Powered by: webbuster.ro